3 november 2009

Leka och lära - på ett grönt sätt

Det är bara november men femåringen har redan börjat skriva önskelistor inför julen. En av sakerna på hans önskelista är den här soldrivna Formel 1 bilen som man får bygga ihop själv.

Eldsjälarna på Ekokul har lyckats göra svenska barnrum lite grönare och skönare - så vi kontaktade Anna på Ekokul för att få lite leksakstips och idéer:

Anna, är folk i allmänhet medvetna om vad leksaker innehåller?

Många börjar till vår stora glädje få upp ögonen för ekologiska och rättvist handlade leksaker. Intresset för ekologiska barnkläder har med all säkerhet bidragit till en större medvetenhet även vad det gäller leksaker.

Det är dock fortfarande ganska få leksaker som lever upp till alla krav om miljövänlighet, pedagogik, rättvis handel och kreativitet på en gång.

Har du några tips på vad man ska hålla i huvudet om man vill göra ett bättre val?

1. Välj helst trä eller tygleksaker, eller om möjligt material som är långsiktigt hållbara eller biologiskt nedbrytbara.

2. Tygleksaker – välj helst ekologisk bomull. Vår miljö, odlaren själv och slutkonsumenten mår bättre av det. Ullstoppning eller stoppning av eko-bomull är att föredra framför vadd, eftersom vadden oftast är flamskyddsbehandlad. Och små plastkulor som läcker ur kramdjuren lika illa.

3. Träleksaker – leta gärna efter FSC-märkning, eller tex leksaker av gummiträ. Bambu är också ett långsiktigt hållbart material på frammarsch inom leksaksindustrin.

4. Om du köper plastleksaker, fråga efter PVC-fria. Mjuka leksaker av PVC innehåller ofta mjukgörare, ftalater, som är bioackumulerande och kan framkalla cancer. (Leksaker som barn under tre år kan stoppa i munnen får i Sverige inte längre innehålla ftalater)

5. Rättvist leksaker är inte lätt att hitta, men ju fler som köper dem, desto större blir utbudet i förlängningen.

6. Köp begagnat, ge bort eller anordna leksaksbytardagar.

Tack, Anna för att du delade med dig av dina tips!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails