10 november 2009

Ananas, nässlor, mjölk eller bambu?


Ananas, nässla, mjölk, pet-flaskor. Ja, det går faktiskt att göra textilier av det mesta. Ecolocos ambition har alltid varit att bara ta in de mest miljövänliga och gladaste ekokläderna som finns.

Kruxet är ju bara att veta vad som är garanterat ekologiskt och miljövänligt. Det bästa vore ju om vi själva kunde åka jorden runt och kolla upp att de kläder vi tar in är producerade på ett schysst sätt... men det är tyvärr bara ett drömprojekt än så länge. Därför har vi i princip bara tagit in barnkläder som är ekologiskt certifierade av tredje part och uppfyller strikta ekokriterier både när det gäller råvara och produktion.

Enda undantaget hittils har varit Katvigs underbara ytterkläder som görs av återvunna pet-flaskor. När någon lyckas göra schyssta kläder av återvunnet skräp så frågar man inte efter certifieringen utan man ger dom ett stort miljöpris!

PET-flaskorna hjälpte oss att vidga vyerna lite och sedan en tid tillbaka har vi sneglat på bambukläder. Vi har läst på om bambu, testat, frågat och funderat. Bambu är ju ett superskönt material men är det verkligen så miljövänligt som det sägs? Svaret är väl NJA…bambun odlas visserligen helt utan kemiska bekämpningsmedel och omvandlar mer koldioxid till syre än de flesta andra växter gör. Det är bara ett stort aber: när bambun ska göras om till textil använder man sig ofta av giftiga kemikalier.

Nu finns det dock ett bambumärke som lyckats göra ekologiska bambukläder på ett miljövänligt sätt: Bamboo Baby. Vi har bamburderat…nej, jag menar bombarderat… systrarna Chloe och Sophie, som driver Bamboo Baby, med frågor om bambu – och när vi sett deras miljöengagemang och kunskap känner vi oss säkra på att Bamboo Babys kläder platsar hos Ecoloco!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails