26 april 2009

Unisexutmaningen!Val av kläder till barnen kan verka betydelselöst men är inte det, menar författarna till boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för två”. Boken ger en konkret bild av hur vi lär våra barn könsroller – och hur vi kan undvika det. Såhär skriver Marie Tomicic och Kristina Henkel:

”Det händer något med barnen när de får på sig en tröja med en söt katt på eller en tröja med eldsflammor och monster. De blir bemötta på helt olika sätt av andra barn och av vuxna.” 

Jag har funderat mycket på det här med rosa och blått – inte minst utifrån ett miljöperspektiv. De stora klädkedjornas hysteriska uppdelning mellan pojke (= tufft, blått, grått, Spiderman) och flicka (= pluttinuttigt, rosa, blommor, tajt, Hello Kitty) bottnar ju någonstans i att de vill maximera sin försäljning. Dom fattar ju såklart att lillebror inte kommer ärva storasysters glittriga tröja eller hennes blommiga leggings – utan nya kläder (med traktorer på!) måste inhandlas. Inte så ekoreko med andra ord.

Nu vill jag veta hur ni tänker kring ert val av kläder till barnen:

Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?

Så här ser det ut i mitt liv: Jag har en tvåårig tjej och en kille på fyraochetthalvt. För mig är det absolut viktigast att kläderna är ekologiska eller åtminstone återanvända – men samtidigt slitstarka, bekväma, snygga och färgglada. Dottern får klänningar ibland men det mesta ärver hon från storebror, kusinerna och vänner. Jag har alltid trott att jag valt helt könsneutrala kläder men insåg när dottern föddes att sonen i princip bara haft gröna och bruna kläder. Inget rött. Inget rosa. Lite pinsamt faktiskt…

Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?

Fyraåringen klär sig själv och har sin egen stil. När han i en Pippi-period alltid valde två olika strumpor på morgonen och jag påpekade detta så sa han bara: ”Men mamma, det är ju min stil!”. Svarta perioden har precis passerat, liksom att vända alla tröjor bakochfram. Nu undrar sonen varför han inte har fler rosa plagg i garderoben (”min nya bästa färg!”). Det undrar jag faktiskt också…

Tvååringen gillar klänningar (inte undra på när alla säger ”åååhhh vad fin du är…” så fort hon har något ”flickigt” på sig!). Och sen så är hon tokig i skor. Hon kan sitta i hallen och leka med skor i timvis (oroande…nja!). Annars klär hon sig helst i det som stora idolen (storebror) väljer ut till henne – och det är ju oftast hans egna gamla favoriter i repris.

Trots att barnen väljer det mesta själva så begränsas ju utbudet av det som finns i garderoben – och det har ju vi föräldrarna valt (tja…förutom allt de har fått då). Vi styr ju helt klart inriktningen – än så länge iallfall!

Tror du att barnens kläder påverkar deras beteende och utveckling?

Ja, jag tror att författarna till boken Ge ditt barn 100 möjligheter har helt rätt. Barn bemöts på olika sätt beroende på vad de har på sig. Jag har ju sett det med egna ögon. Och bemötandet påverkar i sin tur hur barnen ser på sig själva. Samtidigt är det ju också en fråga om att få leva ut sin personlighet. Om min dotter verkligen vill ha blommig volangkjol när hon är fyra - ja då får hon det (bara den är ekologisk så…). Jag vill bara inte styra in henne på den rosa girlyvägen. Och det tycker jag inte heller att barnklädesbutikerna ska göra. Låt folk välja själva för sjutton!

Jag utmanar några av mina favoritbloggar och alla andra som känner sig manade att berätta hur ni tänker kring unisexkläder...ja, och barnkläder i allmänhet:

Vintage Mama, Om livet på landet, Lady Dahmer, Haavistos, Anne Kivimaa, Duracellmamman, EcoChic, Vegofamiljen, EkobloggHippihäxan, HomeRiver, Malvalin, Mifflan, Mitt enkla liv, Bambi, The Jules Rules, Sessanochprinsessan, Skriet från kärnfamiljen, Tumadre, Belliobloggen och Veras ekofeed.

Om ni väljer att anta utmaningen får ni gärna hojta till här! Och så får ni ju självklart sprida den vidare om ni vill.

21 kommentarer:

Vegomamman sa...

Rolig utmaning! Självklart ska jag svara, måste bara sova lite på saken först..

Ekoblogg sa...

Antas såklart, vilken kul grej!

Kramalin

Anne sa...

Ja, jag ska svara förstås!

Mindful Thinking sa...

Kul! Självklart är jag med. Mina funderingar kring detta dyker upp på bloggen under veckan.

Anonym sa...

Jag tänkte nästan haka på det innan jag såg att det var för utvalda;)

ecoloco sa...

Kul att ni hakar på!
Utmaningen är självklart öppen för alla! Jätteroligt om så många som möjligt vill dela med sig av sina tankar kring unisex. Har ändrat texten lite i blogginlägget så att alla ska känna sig välkomna!

kram
Loa

Solveig Lövendahl sa...

Jag tror att det är jätteviktigt att klä barnen i unisex av många anledningar.
Skulle gärna svara på utmaningen men har inga barn än, hoppas att unisex-tankarna funkar lika bra i verkligheten som i mina drömmar. Jag menar när samhället ser ut som det gör och de könsstereotypa kläderna uppmuntras så vill ju barnen ofta ha dem. Hur mycket ska man låta barnen välja när man vet att de inte gör fria val? Och när man tror att de i längden skulle må bättre om tex hon inte valde puttenuttigt rosa och därmed fick "lilla flicka-bemötandet". Svårt tycker jag.

Malvalin sa...

Vilken bra idé! Jag ska finna tid och svara.

HomeRiver sa...

Tack för din utmaning! Och roligt att läsa dina (och andras) tankar. Nu har jag lagt ut mitt inlägg i Unisexutmaningen på min blogg. Hoppas att mina funderingar ger något tillbaks.

Vegomamman sa...

Nu finns mitt svar i bloggen, det var roligt att tänka till och bläddra igenom lite gamla kort, kram!

eco chic sa...

Min dotter gillar mest blå färger, men även rosa, rött. Hon får välja själv och då blir det helst turkost eller blått vilket hon passar jättebra i! Min tonårsson använder oftast svart, marin, grått, vitt, men har faktiskt också haft en ljusrosa piké. Även röda t-shirt tar han på sig. Han får välja själv. Jag kan bli trött på tex Kappahl som mest har festkläder till barnen, var finns de praktisk och smarta kläderna?

lisa sa...

Jo nu så har jag svarat på utmaningen i bloggen! Mycket bra initiativ måste jag säga.

Johanna sa...

Självklart ska Belliobloggen svara på utmaningen. Jag har en del tankar kring Bellios utbud och vad som är unissex och inte och detta är ett utmärkt tillfälle att blogga om dem.

By the way...idag har min dotter Julia 2 år på sig sneakers, jeans, grå tröja med ett monstertryck och en beige keps, känns för mig som unisex färger. När jag var i en affär frågade personalen om pojken fick äta en klubba... Känns som att unsix ofta är lika med pojkigt när de är små! Julia var urtuff i sin outfit.

Mifflan sa...

Antagen och utförd :)

bambi sa...

Så, nu har jag gjort utmaningen också. Det blev ett LÅNGT inlägg hoppas att du/ni orkar läsa!!

Kul att du tog med mig i utmaningen :)

Malvalin sa...

Jaha, då har jag svarat Loa. Ha det bra och vad ännu finare sidan blivit.

ekovera sa...

Nu har jag antagit utmaningen. Gå gärna in och läs!

Rebecka Edgren Aldén sa...

Tinni har svarat hos oss!

☆ SessanochPrinsessan ☆ sa...

Jag skall självklart anta utmaningen darling ;D Men senare i kväll när prinsessan inte hoppar & tjatar runt benen på mig, för detta kräver koncentration.

Kramen

mitt Enkla liv - matblogg sa...

Bättre sent än aldrig heter det va? Kul ide´, nu är jag också me´

ecoloco sa...

Tack återigen allihopa för era tänkvärda och inspirerande inlägg i debatten!
Loa

Related Posts with Thumbnails