10 december 2009

Ekologiskt i barnens mjuka paket

Artikel på Naturskyddsföreningens Gröna Guide:

Ekologiskt i barnens mjuka paket

Foto: Jennie Wadman/Azote

Vill du ge barnen mjuka paket i år? Då är det bästa innehållet second hand-kläder – om du tänker på miljön. Köper du hellre nytt finns många butiker runt om i landet och på nätet som säljer ekologiska och miljömärkta barnkläder.

Ett webbvaruhus som specialiserar sig på ekologiska barnkläder är Ecoloco. Företagets vd Loa Brynulfsdottir förklarar varför det är bra att satsa på ekologiskt till barnen:

– Det är viktigt dels för att barnet ska ha kläderna på sig men speciellt för att skydda miljön. I de kläder vi köper in har kemikalier inte används i något steg i tillverkningen. Så det är jättestor skillnad jämfört med vanliga kläder.

Som konsument är det inte alltid lätt att försäkra sig om att kläderna är tillverkade på ett bra sätt. Det enklaste är att titta efter de erkända miljömärkningarna Eko Sustainable Textile, Global Organic Textile Standard (GOTS), Svanen, EU-blomman och Naturskyddsföreningens egen märkning Bra Miljöval, när du handlar. Du kan också fråga i affären hur de kontrollerar att kläderna är miljövänliga.

– Vi skulle naturligtvis vilja besöka odlare och fabriker själva, men det har vi inte möjlighet att göra. Vi litar vi på certifieringarna och tar bara in produkter som är certifierade med erkända märkningar, säger Loa Brynulfsdottir.

Men är det verkligen bra för miljön att uppmuntra folk att köpa kläder?

2 kommentarer:

Ekolifestyle sa...

Vilken bra artikel om att köpa second hand och ekologiska barnkläder till barnens mjuka paket. Grattis till ecoloco som tips på en bra nätbutik med bara ekologiska barnkläder!
Extra roligt att ecolocos fina rödvita kasse/tunika finns med i EkoLifestyles julklappstävling :).
http://www.ekolifestyle.se/julklappstavling.html

ecoloco sa...

Ja, just den shoppingväskan är ju supersmart. Har man en sån med sig så har man alltid extrakläder till barnen. Skulle barnet spilla över tröjan så är det bara att ta shoppingväskan och göra om till tunika. Så smart tänkt!

Related Posts with Thumbnails