16 september 2009

Flopp för plastskor

Ämnen som är farliga och som påverkar människors fertilitet finns i vanliga plastskor för barn. Skorna innehåller såväl ftalater som olika tungmetaller, bly, kadmium och krom. Det visar analyser av skor som Naturskyddsföreningen genomfört.

Plastskor är ofta billiga, lättskötta och bekväma. De används både inom- och utomhus, på fritiden och i många yrken. När skorna tjänat ut kastas de, bränns eller hamnar på soptippen. Under hela hanteringen av skor, från tillverkning till sopor, sprids kemikalier som påverkar människors hälsa, djur och natur.

Naturskyddsföreningens råd till dig som konsument:
  • Fråga i affären om skon innehåller något ämne som finns upptaget på EU:s så kallade kandidatlista.
  • Fråga efter miljömärkta skor när du handlar.
  • Gå till skomakaren med skorna om de behöver lagas istället för att slänga dem.
  • När skorna måste slängas, fråga det företag som har hand om sophanteringen där du bor var de ska slängas för att inte orsaka skada på miljön eller hälsa.
Hos Ecoloco hittar du miljöcertifierade ekologiska barnskor från Kavat och ekotofflor från Bellio. Båda dessa ekomärken har mycket strikta miljökrav, tillverkar skorna i Sverige och håller hög kvalitet.

1 kommentar:

Wilma sa...

Kunskap ger makt! Tänk om alla visste - verkligen visste och låtit konsekvenser av o-miljövänlighet (konstigt ord...) sjunka in, hur många skulle då välja de miljövänliga alternativen?
Förmodligen ändå inte alla, men mååånga fler tror jag.

Det gäller att sådana som vi visar att det inte behöver vara trist att välja miljövänligt. Bra jobbat!

Related Posts with Thumbnails