18 januari 2009

En Norrlandsfundering

En liten fundering så här en sen söndagkväll: Är människor i norra Sverige mer miljömedvetna och ekologiskt tänkande än andra? Jag tror det... En oproportionerligt stor andel av Ecolocos kunder kommer nämligen från Norrland. Vad säger ni som vet? Ekoblogg? Vintage Mama

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte om jag är kvalificerad som "en som vet" ;-), men jag vet att utbudet av ekologiska kläder i den lila stad jag bor är minimalt!
Norrland = glesbygd = litet utbud?
(Sen kanske det visar sig att alla dina norrlandskunder bor i Umeå, då får jag väl skämmas! :-) )
Anna

Anonym sa...

Hallå Loa intresant fråga , tror att dom som bor ute på vischan är mer naturnära och naturtrogna och kanske bryr sig mer om vad som sätts på sina barn , jag menar i stockholm tex råder ju en stor märkes hysteri det ska vara dior från topp till tå , har a det ska b ha det.

Här i norrlans lever man nära skog och natur därför kanske det faller sig mer naturligt att leva ett mer ekologiskt liv ????

Ekologiskt för mig har varit oerhört bra då jag har en dotter som har atopiskt eksem över hela kroppen :(
söker fortfarande den perfekta dunder medecin salvan som lindar hennes kliningar :(
kanske kåda ? det funkade ju för i tiden hahahaha =)


ha en toppen dag :=)

Anonym sa...

Det är en ren spekulation från en stockholmstjej: men ja, jag tror att det du säger stämmer. På landet (där jag räknar in Norrland) tror jag att det blir tydligare med vissa kretslopp och man är i större utsträckning direkt beroende av naturresurserna som finns. Försvinner skogen, försvinner jobben, pumpar man upp allt grundvatten får man inget och försurar man marken får det negativa konsekvenser för närliggande ekosystem. Dessutom tror jag att man är mer självförsörjande med varor på landet och man är antagligen mer sparsam eftersom snittinkomsten är lägre. I en storstad kan man mycket lättare blunda för de problem som finns. Det är dock lättare att bedriva miljöarbete här tycker jag! Man kan engagera sig i grupper, det finns ett större utbud av ekoprodukter, du kan cykla och åka kollektivt överallt och det är aldrig långt till närmsta källsorteringsstation.

Ekonördarna på Lyckobacken sa...

Tror att Jessica och Annie har alldeles rätt. Vi i Norrland lever efter ett annat tempo med andra premisser. Vi kanske tar oss mer tid att stanna upp och reflektera och kommer då fram till vad vi och naturen mår bra av.

Dessutom tror jag att det povra utbudet av eko-kläder här uppe i obydgen gör oss "tvungna" att handla via nätet! :)

Kramalin

Ensamvarginna sa...

Jag har ingen koll alls på norra Sverige eftersom jag bor i sydvästra delen och här i Skåne i de större städerna så är det miljövänliga utbudet relativt stort. Jag instämmer därför med de föregående talarna att näthandeln är kanske därför inte jättestor i syd. Men för människor i norr måste det ju vara underbart att kunna handla enkelt och bra med allt fint som finns nu. Svårt annars att konkurrera med befintliga affärer tror jag. Där kan man ju känna på varorna o.s.v. Det miljöengagemang som finns här i syd växer mest i staden tycker jag, därmed inte sagt att inget händer på sydlandet. När det gäller alternativsaker så är Malmö i framkant, där händer bra saker hela tiden. Där finns också Möllan, ett område där många medvetna samlas och alternativen frodas. På ett sätt är det ju lättare att leva miljövänligt i stan (om man vill). Som Annie också sa; utbudet är större, man behöver ingen bil, man kan samarbeta med andra på ett annat sätt. Men landet har ju natur och odlingar...
Just landet i Skåne har jag fått uppfattningen om att där är miljömedvetenheten inte så stor. OBS! Nu talar jag t.ex. inte om de ekobyar som finns i Skåne. Min syster bor på landet och hon ser också tydligt hur lite folk förstår och bryr sig. Roligt att Norrland verkar vara annorlunda! Det gör mig så lycklig att dessa människor finns! Här kör många på i gamla obetänksamma spår. Tror det kommer att förändras när de yngre tar vid. Hoppas! För ärligt hur många miljömedvetna 60+ känner man??? De är ju så många också, så de kunde göra skillnad. Men många är vana vid ett annat livsätt. Samtidigt, jag vet många födda på 60-70-80-talen som inte bryr sig nämnvärt. Otroligt konstigt. Men det jag märker är att det är stor skillnad mot för bara 10 år sedan. Då var jag en riktig bakåtsträvare tyckte en del. Jag kan dock erkänna att jag fortfarande känner mig lite ensam i Lund överlag med mina tankar om miljön (även om det finns medvetna här, så det beror nog mer på att jag inte är särskilt social av mig). För miljömänniskor finns nog lite varstans – i olika åldrar, men det är möjligt att de är koncentrerade till olika platser. I norr på landet, i syd i stan? Det vore intressant om det gick att undersöka och sedan lyfta fram som goda alternativ.

ecoloco sa...

Intressanta tankar och teorier. Kanske skulle göra en liten enkät på bloggen som du föreslår Malvalin. Lyckligtvis finns det ju mijömedvetna människor lite överallt - till och med 60+are (mina föräldrar är t.ex. de mest hängivna sopsorterare man kan tänka sig) och vi blir fler och fler!

Du har ju också en poäng där Malin med näthandeln. Jag är iofs också en sån som helst handlar på nätet även om jag har Sveriges största köpcentrum inom gångavstånd - men det är mest för att jag blir så irriterad när jag måste trängas med en massa folk och sen ändå inte hittar det jag vill ha. Det är klart att om man bor 10 mil från närmaste Konsum så har man inte så mycket val...

Kul diskussion iallafall. Jag funderar vidare!

Kram på er allihopa!
Loa

Vildängel sa...

Ja det här var ju lite spännande funderingar... Själv bor jag troligen i den allra mest ekologiska delen av Sverige. Med närheten till Järna behöver man inte handla på nätet för att få tag på massa ekologiskt, här är utbudet glädjande stort både vad gäller mat, kläder osv...
Sen tänkte jag, lite sent, svara på tygblöje-frågan. Jag har kört med tygblöjor till alla mina barn, inte bara, men ändå en del. Jag är inte så bevandrad i olika varianter, jag tycker vanliga vikblöjor med en ullblöjbyxa funkar väldigt bra. Till sista barnet ärvde vi formsydda blöjor också och då har jag blivit lite bortskämd och insett hur skönt det ändå är att inte behöva vika, framförallt när barnet inte vill ligga still och få på blöjan utan hellre springer runt medan man ska trixa dit en blöja som viks upp...
Framförallt rekommenderar jag ullblöjbyxa (jag är ju lite ull-freak) det håller tätt och andas bäst av allt.
elin Gawell har skrivit lite blöjtips som man kan läsa bla på Nävas hemsida.
Lycka till!

Anonym sa...

Hallå tjejen har ett tyg blöj tips givetvis ekologiskt hade skrivit ner det i almenackan så nu kommer ett ; www.pinkgreen.se där kan man få testa på tygblöjer gå in på sidan läs mer.


Kram Jessia och Bammbi

Anonym sa...

Hej
Kan detta vara intressant
www.betterglobe.com/8195 om ge mig
ett mail www.nkwillberg@hotmail.com
Mvh
Kenneth Willberg

Related Posts with Thumbnails