5 april 2010

113 steg för en grönare vardag

Under mars månad bad vi alla Ecoloco-fans på Facebook att dela med sig av sitt nästa lilla steg för en grönare vardag. Vi på Ecoloco vill lyfta fram vardagshjältarna som med sina små steg varje dag gör Sverige både grönare och skönare.

När man befinner sig mitt uppe i vardagens livspussel kanske inte man tycker att en ursköljd mjölkförpackning gör någon skillnad…men om vi alla drar vårt strå till den stack som är vår gemensamma miljö så kan vi verkligen rädda världen!

Det är fantastiskt inspirerande och hoppfullt att läsa det ni har skrivit. Tack för att ni var med! Nu lägger vi ut alla små gröna steg på bloggen som inspiration för andra.

Och kom ihåg…var stolta och glada över det ni gör...stressa inte över det ni inte gör. Ni är fantastiska inspirationskällor!

Ida Engström Jag har sorterat sopor i åratal och nu tagit steget mot ekologiska kläder och mat. Fast jag proriterar lokalproducerad mat framför eko eftersom det bör göra större vinst för miljön i längden. Mitt nästa steg är att byta ut rengöringsmedlen i hushållet till miljövänliga altenativ som tex Såpa och tvättnötter.

Ingemar Hasselqvist Mitt nästa steg blir att börja använda hästarna tillo slå vallarna mm...hoppas kunna ha ett helt motorfritt stall, solpaneler mm

Elisabet Lilljebjörn jag kör gasbil, sopsorterar, har tygblöjor eller svanmärkta engångs och försöker handla så mycket ekologiskt som ekonomin tillåter. Mitt nästa lilla steg är att jag ska komma ihåg att ha med mig tygkassar till mataffären istället för att varje köpa papper eller plast.

Rebecca Andersson * Jag ska bli duktigare på att ge bort kläder/saker eller sälja de på tradera.* Försöka köpa mer ekologask matvaror

Ellinor Hemå Jag ska uppmana de jag kan att använda årstidstypisk mat nu till påsk istället för att köpa importerad mat som hör till andra årstider...

Tess Latif Mitt nästa steg är att plocka ihop barnens leksaker och byta ut dem mot leksakerna som finns på vinden. Under några månader kommer de "gamla" att glömmas bort, de "nya" kommer att lekas mycket med och lagom till jul byter vi dem igen! ( Många av leksakerna är dessutom ärvda eller secondhand vilken bara det är bra för miljön)

Sara Wahlund Jag ska fundera på om jag verkligen behöver det jag vill ha och köpa i första hand second hand, inte bara till barnen utan även till mig.

Marcello Bi vi tackar alla vara svenska vanner, fortsatts sa! hor av er och skriv garna!

Veronica Sarge Cech Planerar att försöka odla mera mat själv. Har inte mycket yta att jobba med, men planeringsprocessen är igång.

Stina Eriksson De få gånger de behövs blöja är det tygblöjor som används. Jag försöker köra så lite bil som möjligt. Tvätta fulla maskiner, både när det gäller kläder och disk. Stänger av tvn m.m. ordentligt, drar ur mobil- och datorladdare.Sopsorterar.Handlar ca ½ av dotterns kläder second hand, hittills har nästan alla kläder sparats - de kommer att användas till framtida syskon och kusiner.Dottern har nästan enbart ärvda leksaker.

Annika Gustafsson är i stort behov av tygkassar för jag tar alltid med dem vart jag än går och avböjer erbjudna plastpåsar där jag handlar. Tygkassar i alla de sorter är dessutom sköna att packa i och passar för gympakläder, skridskor, lunchlådan, förvaring, skolböckerna, återvinningsgrejer, presentinpackning, mathandling- till ALLT!

Mikaela Kayl Jag kör inte bil utan går överallt dit jag ska, har ingen Tv och försöker elda med ved så mycket som möjligt för att spara på elen. Jag sopsorterar, mina barn har ärvda kläder och leksaker, jag släcker lampor när jag inte är i rummet, drar ut mobilladdare och datorn när den inte används, handdiskar och tvättar fulla maskiner. använder använda grönsakspåsar som soppåsar, vi äter bara vegetariskt, gärna raw food och slipper laga mat på elektriskaspisen, annars försöker jag laga mycket mat på vedspisen (trots att det tar längre tid). Dessutom försöker jag föra in ett ekologiskt och miljövänligt tänk till mina barn som är 4 och 2½ år.Mitt nästa steg är att köpa mer lokalodlat och att odla mer grönsaker själv. Jag vill också lära mig mer om örter och om den mat som finns ute i naturen.

Angela Hübinette Bjom Jag har provat att tvätta med indiska tvättnötter och de är jättebra! kommer att fortsätta med dem!!

Cecilia Nilsson Idag var jag och lämnade lite förpackningar i mina närmsta återvinningskärl. Som alltid var dom överfulla, särskilt pappersförpackningarna liksom vällde ut över kanterna. Jag skulle vilja dela med mig till alla förpackningssorterare av ett tips som revolutionerade i alla fall min sopsortering. Det är kanske inte mycket, men väldigt utrymmessparande och om alla tillämpade detta lilla knep skulle containrarna inte bli fulla lika fort. Många bäckar små!

Så, tipset är en vikningsteknik som gör förpackningarna jättesmå! Man kan använda på många papperskartonger/förpackningar. Såhär gör man:

1. Platta inte ut kartongen helt, spara "bottendelen".

2. Vik upp botten och platta till kartongen.

3. Vänd. "Fäst" botten på plats genom att vika långsidorna.

4. Försegla genom att ta toppen av kartongen och vika tillbaka och stoppa in "under botten" som nu har bildat en liten ficka. Klart!

Jessica Simm Just nu håller vi på att så massa kryddor och ärter att smaksätta maten med .Kenny som är 10 år är väldigt miljömedveten så nu håller vi p att intrudera Madickem 6 år i ett miljövänligt snack.Här hemma återanvänder vi nästintill allt.Har handlat Barnens vårkläder second hand som dom sen får ärva av varandra

Caroline Nilsson Vi ska anlägga trädgårdsland och odla de mesta grönsaker och kryddor som vi behöver under sommaren och större delen av hösten och vintern.

Eva Emmelin Vi har styrelsemöte i bostadsrättsföreningen ikväll, och jag ska driva den eventuellt impopulära linjen att vi ska börja sortera ut matavfall. Håll tummarna för mig!

Margareta Teta Ericsson Vi älskar loppisar & secondhand butiker..har börjat sy mycket själv tex:tygpåsar, barnkläder mm... kul att ta kläder, gardiner & påslakan som man redan har hemma & göra om till något nytt:-)

Daniel Wilhelmsson Har bytt ut 11st 60 watts lampor till led lampor på 1,7 watt vilket sparar både miljön och ekonomin i det långa loppet... iofs dyra i inköp men vad är miljön värd ?Försöker bara tvätta 2 maskiner i veckan numera.. och gå eller cykla till jobbet

Rebecka Edvardsson Verola Vi bor i en väldigt dragig hyreslägenhet med dragiga fönster. Nu har jag tätat och kittat ALLA fönstrena noggrant och vilken skillnad det blev! Nästa steg blir att gå igenom lägenheten med min bror som är energikonsult och ska råda mig om vad jag kan göra mer för att spara energi. Ett tips till er alla, lär känna en energikonsult! :)

Ellinor Hemå Jag såg att den rivna osten vi brukar köpa är från Holland... I fortsättningen blir det hemrivd svensk ost, gärna eko.

Sofia Lindblom har börjat med tvättnötter. fick dock höra att de inte tvättar riktigt rent, fast jag har inte direkt märkt nån större skillnad. någon som har kommentarer på det?

Gabbz F Ferm håller på att byta ut alla badrums artiklar till ekologiska varianter, hittills har det blivit kropps + ansiktsrengöring och smink. Idag fick jag hem troskydd och bindor från Imse vimse (tvättbara), så sophögen blir iaf mindre nu. Fler saker är på G.

Eva Emmelin Tack för tummarna! Årsmötet verkade positivt och styrelsen ska "se över förslaget". Får väl fortsätta ligga på så att det inte glöms bort nu, men förhoppningsvis kör vi igång med kompost under våren!

Lena Larsson Tänkte ta tag i trådgården och odla grönsaker och eventuellt anlägga en liten kompost.

Anna Sjöstrand Jobbar fortfarande på att bli ännu mer vegetarisk i maten. Det går dock framåt, tack vare bönor, halloumi och diverse gröna grönsaker som broccoli och spenat...

Rebecca Andersson Jag går mycket, köper gärna begagnade barnkläder och säljer eller ger gärna bort kläder som inte används av mig och familjen, jag försöker tänka på vad vi köper i affären, förr gick jag efter förpackningens utseende men inte nu längre när man har lärt sig ett och annat. ;) Vi har bytt ut glödlampor och när pengar finns kommer vi köpa en ny TV (LED tror jag det förkortas) har vi bestämt, pantar alla burkar. m.m.

Maria Nilsson Går/cyklar och åker kollektivt så mycket det går och föröker få barnen att se det som lika självklart att göra det.

Eva Emmelin Vi håller på att gå med i en miljöbilpool, för den lilla bilkörning vi behöver. Sedan har jag ett litet projekt som går ut på att sy om kläder, men vi får se hur det går med det. Är novis med symaskinen...

Katrin Skatt Gåvertsson Vägrar äga bil och storhandlar med lådcykeln. Köper second hand ska anlägga kompost på kolonilotten, där vi även odlar egna grönsaker. Kram!

Liisa Järvisalo Trying to use less water and to recycle all possible household waste. Also instead of buying a lot of stuff, I would like to buy only things I really love and that will last preferably to others after I/we no longer need them.

Veronica Sarge Cech Pantar, källsorterar och använder upp alla matrester. Det finns så otroligt mycket god mat som man kan göra med matrester! Åker kollektivt!

Tess Latif Försöker återvinna så mycket som möjligt; pantar burkar, källsorterar, har kompost tillsammans med grannarna, syr kläder av gamla påslakaan och andra tyger. Försöker också att använda upp alla mat man handlar och fryser in ev rester( många små blir en stor). Har ingen egen bil utan promenerar och åker kollektivtrafik....

Charlotta Bäck Kör miljöbil, har bara lågenergilampor hemma, köper i största möjliga mån endast ekologiska varor, källsorterar gör vi också. Helt enkelt ganska enkla medel för en bättre miljö, som alla kan fixa!

Anna Johanna Blom Vi är noga med att inte slänga matrester! Mäter noga så vi inte gör för mycket mat och försöker att småhandla (har matbutik som granne!) istället för att köpa en massa mat som vi kanske inte använder och sen måste slänga.

Jenny Borgström Vi har börjat prenumerera på ekologisk fruktlåda från Mossagården och nu, så fort jag får möjlighet, ska cykeln in på reparation/översyn så att jag kan cykla och hämta frukten istället för att ta bilen

Lina Ericsson Cronzäll Har skaffat kolonilott o ska på så vis odla så mycket jag kan av dom dagliga grönsakerna m.m. Barnen ser verkligen fram mot det också :) Lotten ligger på gångavstånd, vilket är toppen då vi inte har någon bil.

Annelie Gustafsson Tänker köpa mer ekokläder till min dotter och lära henne att ta ekologiskt ansvar allt eftersom hon växer upp.

Stina Björkelid Ser till att använda alla matrester i nya rätter, eller i brödbak. Fryser in frukt som börjar bli gammal (för framtida bakning eller smoothies) istället för att slänga.

Malin Lundström Mycket på gång...Vi ska snart börja med matkompost och snart drar årets säsong av odling i trädgården igång. Har nyligen även börjat bojkotta varor med palmolja så gott jag kan.....

Hanna Ortlieb Egna hönor som vi har ger ägg o gödsel= äta äggen=slippa åka till affär. Gödsla o odla så fort snön är borta. Tills dess får vi väl åka spark :)

Annica Ahlqvist Låt bilen stanna hemma vid kortturer.

Karin Nyström Handla ekologiskt och närproducerat. Sälja och köpa begagnat och cykla.

Ellinore Cefalk Har äntligen börjat köpa mer ekologisk mat o ska köpa allt kött från kompisens KRAV-gård

Malin Nergård Folk är så himla duktiga! Jag känner mig faktiskt rätt stressad av alla måsten... men jag vill ju gärna rädda världen jag med, haha. Så vi kämpar på med att få vår sopsortering att fungera i vardagen, jag köper så mycket ekologisk mat jag kan och har råd med och försöker klämma i mig alla matrester så inget går till spillo...

Nina Lafvas Håller på att ta de första stapplande stegen mot ekologiskt godis. Maten har vi klarat av, men godiset är svårare eftersom det blir VÄLDIGT dyrt om man äter så mycket som vi gör. Det blir till att minska på konsumtionen helt enkelt = dubbel nytta!

Carola Lind Nästa steg är en återupptagning av det jag brukar göra - nämligen cykla till jobbet! Det har varit svårt när det snöat varje dag (även fast jag cyklar när det är snö så är det omöjligt när det inte plogats) - jag har iofs tagit bussen när det gått, maken kör moped till arbetet istället för att ta bilen och har gjort hela vintern.Snart kommer odlingssäsongen igång och då odlar jag så mycket som möjligt. Har även fixat iordning en matkällare hemma så att det går att köpa lokalproducerade grönsaker till hösten och förvara dem så att de håller hela vintern!

Rebecca Andersson Jag går mycket, köper gärna begagnade barnkläder och säljer eller ger gärna bort kläder som inte används av mig och familjen, jag försöker tänka på vad vi köper i affären, förr gick jag efter förpackningens utseende men inte nu längre när man har lärt sig ett och annat. ;) Vi har bytt ut glödlampor och när pengar finns kommer vi köpa en ny TV (LED tror jag det förkortas) har vi bestämt, pantar alla burkar. m.m.

Linda-Marie Wahlström Vi har bytt ut alla glödlampor till LED och lågenergi, vi äter mest vegetariskt och köper ekologiskt, krav, fairtrade osv. Vi köpte en miljöbil! Tvättmaskinen valdes ur miljösynpunkt. Vi sopsorterar och återvinner allt avfall. Vi försöker på alla sätt att bidra till våra barns framtid och de är med och jobbar för en bättre miljö genom att släcka lampor när man går hemifrån, sopsortera, panta osv... hela familjen är engagerad.

Lena Larsson Jag källsorterar allt och då menar jag allt, min sambo blir tokig på mig för alla tvättkorgar som dräller där jag sorterat upp allting. Pantar burkar och tomflaskor. Köper alltid ekologiska ägg och mjölk och resten i den mån ekonomin tillåter. Stänger av alla apparater (ej standby) och ser till att vi inte har laddare och adaptrar i. Har bytt ut de flesta lamporna mot miljövänliga, köper begagnat på Blocket och Tradera, slussar vidare urvuxna kläder, ser till att resterna äts upp och inte slängs. Tvättar med Grumme och städar med citronsåpa. Kör aldrig halvfulla maskiner (disk & tvätt). Kommer inte på mer nu. :)

Camilla Grahn Ska försöka att köpa mer och mer ekologiska varor. När det blir ljusare ska det bli cykling eller långpromenad till jobbet istället för buss/pendeltåg=)

Anna Maria Hedlund Har utökat antalet varor i hemmet som är ekologiska och närproducerade samt arbetar in allt mer vegetariskt i hemmet. Drömmer om en ekobil (då vi tyvärr inte fullt ut kan ställa undan bilen...).

Birgitta Nolstrand Bor på landet & har närproducerat på matbordet dvs djur på egen gård & vet att de lever lyckliga & stoppar i sig bra mat

Sara Svahn Skippa bilen i så stor utsträckning som möjligt! Konsumera mindre!

Malin Stare Har köpstopp i mars. Än så länge känns det bara befriande...

Lisa Rådenman att strunta i att ha bil, fast man bor så oländigt till att man verkligen behöver bil-på riktigt!

Linda Eriksson Det finns ju papperspåsar :). Här på Åland har vi kassar i kompost-påse- (vet ni vad jag menar?)material. De kan en kasta i komposten efter en har handlat. Om en inte vill använda dem som soppåsar alltså :)

Jeanette Hagberg Ekolådan, Middagsfrid, Forever Living (ekologiska aloe vera-produkter), avfallskvarn, promenerar eller åker etanolbil, källsorterar och GIVETVIS köper ekologiska kläder! :-)

Anna Kalén Hela familjen duschar och badar tillsammans för att spara varmvatten :) Alltid full tvättmaskin och diskmaskin. Laga mat på vedspisen för att spara el.

Susanna Schlehaider Nitt nästa steg är att ta ännu mer vara på den mat vi köper. Kläma ut mer kaviar, fil och yoghurt ur förpackningarna. Laga mer mat och frysa i lagon portioner. Sänka värmen i lägenheten ännu mer och inte använda stand-bylägen. Måste tyvärr köpa en bil till hösten, men jag ska verkligen försöka hitta en snål hybridbil. Imstallera LED-belysning i vårt nybygge... Handla socond hand och skänka vidare barnkläder till vänner och behövande.

Elisabeth Antonson Handlar mycket ekologiskt - framförallt mat och hudvårdsprodukter (bl. a Forever Living eller 100% Pure) men också kläder, använder tygkassar (men blir gärna med en till:-), använder vattenkokare, bakar eget bröd och i proncip all mat från grunden (tänker säsong), använder bara såpa till rengöring, åker kollektivt eller går, har aldrig elektronik på stand-by. Gör säkert mer men kan inte komma på mer :-).

Sofie Andersson Ulloa Cyklar och åker t...

Charlotte Malmborg Återinför pappers- och kartongåtervinning på jobbet efter föräldraledigheten.

Therese Sjöström Fd Müller ska skärpa till mig och släcka lamporna som inte behövs ha tända jämt:)

Annika Gustafsson tänker rent generellt minska konsumtionen. Bara köpa om det verkligen behövs, och i alltid kolla second hand först! Och tänka långsiktigt- kvalitet framför kvantitet!!Skulle också vilja ha mer bytesmöjligheter, tex i huset där vi bor!

Madelen Arvidsson Tänker använda tygblöjor på kommande bebis från start.

Mary Lind Dalevi Köpa återvunna presenter som återvinns om och om igen på www.w2w.nu

Jennie Sundvisson Kihlander Investera en cykelbarnstol (så snart väglaget tillåter :)

Mikaela Kayl jag går överallt istället för att åka bil och buss

Helena Berg Köpa mer ekologiska kläder och utöka vår vegetariska middagsdag till två.

Caroline Blomberg Blir fundersam över att det bara är kvinnor som skriver. Inte för att kvinnor är BARA - men ni förstår nog vad jag menar.Tack för en massa bra tips!!

Karin Nyström Cykla till jobbet, köpa och sälja kläder på bytardagar, handla närproducerade varor bl a.

Eva Therése Pohl Vill tillägga att köpa secondhand också är ett steg åt en grönare vardag. Och som många skrivt: konsumera mindre. Prommenader gör hälsan gott och kollektivtraffik funkar faktiskt i nästan alla situationer. Ha en kläd- och leksaksbytardag! Byt med varandra det ni inte använder längre istället för att köpa nytt.Skulle kunna rabbla upp saker hela helgen men avslutar här. Trevlig helg allihopa! :)

Sara Lidqvist Vi har nyligen köpt oss en cykelkärra, så nu kan vi få med båda barnen till och från dagis med cykel istället för att cykla. Nästa steg för oss är att byta ut den energislukande gamla tvättmaskinen (måste ha minst 20 år på nacken) till en energi- och vattensnål.

Sara Svantesson mitt nästa steg blir att fortsätta handla ekologiskt och börja handla hos bondenara.se (ekologiskt närproducerade produkter)och införa en bättre matplanering för att undvika svinn. Använda barnkläderna längre genom att sy om trånga bodys till tröjor. Handlar mycket sec. hand.

Nadia Gangborn Mitt steg är att när det blir vår börja leta efter saker att sortera och städa upp på vår förhoppningsvis då grönskande gård med vår snart 3åriga dotter :-)

Caroline Lindqvist Vi har börjat köpa en "eko låda" som kommer till oss varje vecka fylld med ekologiska varor som frukt, pasta och allt annat som kan användas i matlagningen. Ett bra steg tycker vi då det också är lättvändigt och sparar oss tid till affären! :)

Sara östling Vet inte vad mitt nästa steg blir, men jag försöker tänka på att handla eco eller rättvistmärkt mat, använda tygkasse eller köpa miljöplastpåse. Så mitt nästa steg får väl blir att bli bättre. SKulle gärna säga tygblöja, då jag slänger minst 10blöjor om dagen. men har ingen tvättmaskin tyvärr.

Petra Öhrberg sop återvinning med glas,papp,plast batterier osv..Pantar givetvis.Köper miljö och gärna närodlat.Använder inte torktummlare. Återvinner gamla saker och gör om det till nya grejjer, handlar på secondhand..Går till affären i stället för att ta bilen. Oj, det är mycket mer.. :-)

Malin Thunblad Eftersom jag redan idag köper krav, eko både som mat- och andra konsumtionsvaror så har jag nu svårt att hitta nya vägar att gå. Vi återbrukar och återvinner och ska nu lägga in eko-golv i kök och hall. Ska dock följa denna tråd för att hitta nya ideér!

Therese Fjellgaard Vi har blitt flinkere til å velge økologiske klær, samt økologisk mat i butikken, og til våren starter jeg mitt eget økologiske prosjekt. Vi er så heldige å ha seks meter lange, en meter brede (og 80 cm. dype) blomsterkasser som er murt inn på verandaen i blokken her hvor vi bor, og til sommeren skal det dyrkes grønnsaker her. Noen potter med tomatplanter har jeg også planer om. Dette blir en fin måte for oss å spise litt grønnere på, og en fin måte for vesla å være med på å så, vanne og høste grønnsaker:)

Emma Friberg har precis slutat använda torktumlare. smabon har byggt en lite återvinningsstation i tvättstugan så det är enkelt att sortera och ta med sig till den större återvinningsstationen. köper eko-kläder i så stor utsträckning som möjligt (lättare nu när jag vet att ecoloco finns..)

Annica Ahlqvist Vi återvinner mycket. Barnen ärver kläder. Vi handlar även mycket ekologiskt.

Magdalena Seger Går och cyklar i värsta fall bussen!

Annelie Gustafsson Har börjat sy om gamla kläder till nya, köper mycket ekogarn och stickar bla sockar. Letar second hand att återanvända och göra om. Köper inte saker som jag inte behöver och handlar hellre på loppis och auktion istället för nytt i butik. Handlar ekologiskt och rättvisemärkt då det finns. Kommer att odla mycket själv i vår.

Linda Sundberg Sälja bilen, gå med i bilpool och köpa cykelkärra!

Johanna Åfreds Äter bara morötter en dag i veckan...hi hi.

Matilda Forsberg Vi återvinner allt vi kan som det är nu. Sopor, kläder, möbler, ja allt... Maten blir ekologisk om möjligheten finns, och benen används flitigt. Handlar det mesta second hand och skänker/säljer allt som inte används. Mitt nästa steg blir att lära min dotter hur otroligt värdefull våran jord är, och att varenda "liten" handling räknas!

Gabbz F Ferm Handlar på loppis och promenerar eller åker kollektivt. Håller även på att byta ut alla hygienartiklar till ekologiska alternativ. Mera kommer.

Linda Eriksson Städa med ännu fler Enjo-prylar!

Wilma Östlund Linda; Nyfiken - vad är Enjoprylar, verkar ha missat nåt...Mitt nästa steg: Handla ännu mer ekokläder (ungefär 50% nu), handlar redan i dag krav/närproducerad mat i hög utsträckning, miljövänlig inredning ;) osv, källsortering känns som 1A idag, miljömärkt el...

Linda Eriksson Wilma: Miljövänligt städmaterial. Endast vatten eller olivtvål som kan behövas tillsätta :). Dessvärre tror jag inte de finns ute i handeln utan säljs på hemmapartyn. TROR jag!

Ingela Modin Tänka smart... :)

Marie Stålnacke jag tycker det bara går av farten av att sop sortera numera. Handlar kravmärkt så mycket det bara går och börjar bli riktigt bra på det!! :-)

Louise Bonthron Engstrand Sop sortera och använda tygkassar när jag handlar. Kör mkt Hipps ekologisska barnmat till den lille.

Frida Järpegård Har börjat sy mina egna kläder också. Tidigare sydde jag mest till barnen.

Mia Johansson Vi har kommit en bra bit på vägen och ska nu börja få ekologiska grönsaker i låda varannan vecka!

Malin Molinder Tillåta mig njuta ännu mer! För ekologiskt och miljövänligt är njutning på många plan.

Linda Wagner Grill Ekologisk mat och källsorterar såklart!

Jenny N Andersson Vi valde att lämna livet i stan för att flytta ut till landet där vi håller på med vårt drömprojekt, vårt hus, som vi är mitt i byggandet av! Här har mannen huggit ner träd i skogen från byn som vi bor i, sågat dom i en hemmagjord såg och har gjort allt på egen hand från grund till hus utan någon som helst hjälp. Sen har vi även ritat och designat huset helt själva Ekologiskare än så kan det nog inte bli?! Inga fraktkostnader, ingen skog som huggits ner som behövts fraktas mil på mil utan allt i från vår by. Ett litet axplock med bilder från vårt husbygge finns här om någon vill se http://jennyn.blogg.se/2009/september/jag-ar-sa-lycklig.htmlUtöver det försöker jag återanvända kläder, köpa begagnat eller ekologiska nya kläder. I vår hoppas jag på att jag ska kunna odla egna grönsaker, potatis och sätta vårt först äppelträd. ...

Johan Wahlström Fortsätta att driva frågan om engångsmissbruk av påsar genom att se till att det är kul och snyggt att vara miljöengagerad.

Ulrika Strand Att konsumera mindre men bättre grejer, gå istället för att flyga/bila eller göra maten från grunden på ekologiska basvaror... all ekoreko konsumtion är bättre för både hälsa, miljö & ekonomi så det finns bara +undrar lite varför inte fler ser det?Årets projekt är att baka allt bröd själv med bra sädesslag, alltid gå till jobbet (=1h powerwalk om dagen) & hitta alternativ istället för att köpa nytt i ännu högre grad samt att sluta köpa plast/papperskassar då jag handlar helt & inte fuska med det. Nästa sommar planerar jag tågcharter...(har inte flugit på 3 år) mår lite illa över att alla flyger så mycket - på mitt jobb åker folk i allmänhet 2 semesterflygresor per år - helt galet!

Linnea Fryxelius Jag ska börja cyckla till dagis med barnen när snön försvunnit!

Linda Sjöö Wallberg att sy kläder till barnen av våra gamla avlagda plagg

Lina Degerliden handlar råvaror i säsong, och så mycket ekologiska kläder och hushållsprodukter som det går med liten peng :)

Lin Dalén Nästa steg blir nog att äntligen få upp skylten på brevlådan som säger nej tack till all pappersreklam.

Pernilla Larsarp promenera till och från jobbet, både bra för mig och miljön!

Hanna Persson Åka kollektivt till jobb. Sopsortera i större utsträckning. Slutat prenumerera på tidningen - den finns ju på nätet.

1 kommentar:

HomeRiver sa...

Fantastiska tips :) Nästan svårt att ta till sig när det blev så många. Angeläget problem... Välkommen till en ekoutlottning på min blogg!

Related Posts with Thumbnails